diumenge, 18 de novembre del 2012

Economia de la producció domèstica d'enciam Reina de Maig

Quant em costa produir un enciam Reina de Maig en un balcó de Barcelona?

Abans de calcular assumiré:

- Abans que res, aquest enciam serà produït ecològicament. Cap fertilitzant ni insecticida produïts per la indústria química seran utilitzats aquí.

- El test que utilitzo, de 2000 cm3, pot ser reutilitzat infinitament. És una bona assumpció perquè són testos de plàstic que no mostren senyals de degradació. Per tant negligeixo la desamortització del test al càlcul final.

- L'aigua que utilitzo durant els mesos de tardor i hivern (octubre-març) pot provenir en un 100% d'aigua freda que recullo de la dutxa i que en cas de no ser recollida seria llençada (a qui li agrada dutxar-se amb aigua freda a l'hivern?).

- Avui mostraré el càlcul amb el substrat "deluxe" compost per fibra de coco (66% en volum), vermicompost comercial (150g per litre de substrat, que representen un 28% en volum en aquesta mescla) i perlita (6% en volum). Un altre dia faré el càlcul amb substrats que combinin mescles reutilitzades enriquides amb vermicompost casolà, que donaran un preu més baix a l'enciam produït.


Cost de la desamortització del test: 0€

Cost de l'aigua: 0€

Cost de la fibra de coco:
Utilitzo 1325 mL de fibra de coco quan 9L em surten per 1,70€. Per tant: 0,26€.

Cost del vermicompost comercial:
Utilitzo 550 mL de vermicompost comercial (el volum corresponent a 300 g, 150g/L de substrat) quan 3L em surten per 3€. Per tant: 0,55€.

Cost de la perlita:
Utilitzo 125 mL de perlita quan 3L em surten per 1,70€. Per tant: 0,08€.

És a dir, que produir 1 enciam Reina de Maig em costa 0,89 €.



Mirant la figura de desglossament de costos es veu clarament com la major contribució al cost final de produir cada enciam és deguda al preu del vermicompost comercial. Així doncs una bona direcció en la rebaixa de costos de producció de l'enciam ECO domèstic és l'autoproducció de vermicompost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada