Tinc capacitat de produir alfàbrega en continu. "Només" cal:
- disposar de 3-4 testos amb plantes adultes
Així es pot anar rellevant les plantes que envelleixen o que comencen a florir.
- disposar de 3-4 testos amb plantes adultes
- disposar de planter d'alfàbrega en almenys dues fases de creixement: plàntula petita i plàntula de 3-4 parells de fulles.
Així es pot anar rellevant les plantes que envelleixen o que comencen a florir.
Hi ha gent que diu que quan floreixen, tallant-los les flors pots prolongar la producció de fulles, però és molt poc efectiu: un cop la planta està hormonalment disposada a florir, difícilment es pot revertir aquest procés.
Plagues observades a l'alfàbrega:
- aranya roja. Mantinguda a ratlla ruixant amb aigua, sobretot apuntant fortament al revers de les fulles. L'aranya roja (tetranichus urticae o panonichus ulmi o la que sigui...) sol odiar la humitat al seu cos perquè li dificulta la capacitat de transpirar.
- mosca blanca. He observat que si la planta s'alimenta amb un bon fertilitzant orgànic (sense abusar!) i es cuida bé, la mosca blanca no apareix. Les mosques blanques semblen tenir una clara preferència per plantes dèbils.
- cicadèl·lids. Aquests malparits són més molestos. Lesionen les fulles mossegant-ne la capa exterior del revers i les deixen estèticament lletges. Jo les elimino mecànicament aplicant una pessigada a la fulla que amb l'ungla esclafa l'insecte, però alhora amb suavitat i no causo danys a la fulla. De totes maneres, també és cert que les llagostetes (cicadèl·lids) solen atacar també més les plantes ja debilitades, ja sigui per un substrat poc adient o un rec irregular.
- erugues. Aquests són els que poden causar un dany més gran en un menor interval de temps. La bona notícia és que fent una bona patrulla es localitzen fàcilment i són molt fàcils de capturar i...ehem... eliminar.
Aquesta eruga va morir de mort no natural. Vaig ser molt ràpid, però, i la pobre ni se'n va adonar.
Aquest any no estic utilitzant Bacillus thuringiensis contra les erugues. En part perquè no estan causant tants danys com l'any passat, i en part perquè prefereixo incentivar que vinguin vespes parasitoides d'eruga a fer-ne el control.